Vitamina D are o varietate de functii in organism.
In plus, este apreciata pentru sprijinul sau in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor sau pentru functiile musculare.
Vitamina D este produsa de organism, numai sub influenta soarelui.
„Vitamina soarelui” poate fi produsa de organismul uman, prin expunere la lumina directa a soarelui.
Rolul major al vitaminei D este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange.
Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, fapt care mentine oasele puternice.
Poate avea un rol important si in mentinerea functiei musculare si in intarirea sistemului imunitar.
Prezenta vitaminei D in alimente este extrem de limitata.
Poate fi regasita in alimente precum uleiul de ficat de cod, pestele (cum ar fi heringul, anghila sau somonul), galbenusul de ou, avocado, lapte si unt.
Vitamina D3 este utilizata in sensul metodelor ortomoleculare pentru multe probleme de sanatate.
Dozajul variaza in functie de nivelul vitaminei prezente in fluxul sanguin (recomandam sa va faceti analizele de sange, pentru a stabili un dozaj optim, alaturi de un medic).
Se recomanda un maxim de 10.000 UI pe zi, pentru a preveni excesul de vitamina D in sange.
Recomandarile generale privind cantitatea de vitamina D necesara pe zi (exprimata in unitati internationale), la persoanele sanatoase, sunt urmatoarele:
- Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni – 400 UI / zi
- Persoanele cu varste cuprinse intre 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze – 600 UI / zi
- Persoanele peste 71 de ani – 800 UI / zi
In Europa, in special in Europa Centrala si de Est, intre lunile Octombrie si Februarie nu este posibil sa se produca suficienta vitamina D din cauza conditiilor geografice.
Motivul este pozitia soarelui - numai daca este deosebit de inalta pe cer, poate fi stimulata propria sinteza a vitaminei D. Fiecare a doua persoana prezinta deficiente.
Pentru a acoperi o cerinta zilnica moderata, este necesara o sedere minima la soare intre martie si septembrie (cel putin fara maneci si picioare).
Cu toate acestea, sinteza endogena este influentata si de multi factori (pigmentarea pielii, protectie solara, poluarea aerului etc.).
Pentru a sintetiza o cantitate adecvata de vitamina D3, este necesara expunerea la soare a bratelor, spatelui, fetei si picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana.
Productia de vitamina D3 pe cale cutanata scade o data cu inaintarea in varsta, astfel incat, in jurul varstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusa decat la 20 de ani.
De aici deriva si necesitatea suplimentarii aportului de vitamina D.
Un aport suficient de vitamina D poate sa aiba un rol in a te mentine sanatos, protejandu-te de anumite afectiuni si, posibil, ajutandu-te sa le tratezi.