Solutii Naturale pentru eficienta Sistemului Imunitar

Solutii Naturale pentru eficienta Sistemului Imunitar
Cuprins:
1) Cum functioneaza Sistemul Imunitar
2) Cum ii pastrezi eficienta
3) Reducerea stresului
4) Protectie prin preventie
5) Stimularea sanatatii imunitare



Contrar credintei populare, nu esti lipsit de aparare impotriva bolilor si a virusilor.

Daca te lasi influentat de mass-media, s-ar putea sa ai impresia ca singurul mod de a evita orice imbolnavire este sa te ascunzi sub pat si sa te rogi sa nu se intample nimic. Desi limitarea expunerii este un prim pas inteligent pentru o protectie adecvata, sa nu uitam ca organismul nostru stie sa se protejeze mai bine decat credem.

Cu cat iti ingrijesti mai bine sistemul imunitar, cu atat sunt mai mari sansele de a izbavi prin orice furtuna de virusi si bacterii.
 
Apoi, solutia pentru evitarea bolilor nu este doar sa stai departe pana cand va trece pandemia, ci sa joci un rol activ in sprijinirea mecanismului care impiedica imbolnavirea.

Sa analizam modul in care functioneaza sistemul imunitar, apoi sa vedem ce ar fi de facut pentru a functiona la capacitate maxima si pentru a-l pastra in parametri optimi.



Cum functioneaza Sistemul Imunitar impotriva virusi bacterii

Cum functioneaza Sistemul Imunitar


Corpul tau este permanent in cautarea a tot ceea ce incearca sa-l afecteze cand nu ar trebui. Fie ca este vorba despre alergeni, bacterii, virusi, atunci cand corpul simte ca ceva nu este in regula, sistemul imunitar se va activa pentru a combate intrusii.

Prima serie de mecanisme de aparare pe care le foloseste pentru a face asta sunt cunoscute si deja le iei drept semne de avertizare ca s-ar putea sa te imbolnavesti. Incepi sa tusesti, nasul iti curge, frisoane, etc.

Daca aceste mecanisme initiale nu opresc amenintarea, invadatorul poate incepe sa se imprastie in corpul tau. Virusii se leaga de celulele sanatoase, folosindu-le ca gazde pentru a se reproduce si inmulti. Bacteriile se impart in interiorul corpului si ocupa spatiul care aglomereaza celulele sanatoase, perturbandu-si functiile normale si potential, ucigand tesutul.

In acest moment, sistemul imunitar stie ca trebuie sa ia masuri drastice, asa ca da drumul la caldura — la propriu.
Produce citokine care induc febra, proteinele interleukin-1 si interleukin-6, care traverseaza bariera sange-creier pentru a semnala hipotalamusului faptul ca trebuie sa ridice temperatura corpului.

Fruntea ti se incalzeste si frisoanele se instaleaza — un efort de a creste temperatura corpului prin contractarea muschilor. (Te simti rece pentru ca temperatura corpului tau este mai scazuta decat cea pe care si-o doreste sistemul imunitar). Aceste simptome te fac sa te simti groaznic dar ,de fapt, joaca un rol vital in lupta cu virusii. Caldura de la febra ajuta la impiedicarea raspandirii bacteriilor si a virusilor si poate incepe sa le ucida pe deplin — le incalzeste pana cand mor, pe scurt.
 
Corpul tau stie sa lupte.
 
Mobilizeaza globulele albe din sange — in special, fagocitele — care inglobeaza bacteriile sau virusul atacator si il distrug. Unele dintre aceste celule din sange dezvolta anticorpi, celule care isi amintesc ADN-ul invadatorilor, astfel incat organismul sa le poata recunoaste si sa le opreasca cat mai devreme cu putinta, asta daca vor mai reveni vreodata. Acesta este motivul pentru care este dificil sa recapeti acelasi virus daca l-ai avut deja (de exemplu, varicela).
 
Sistemul imunitar este o armata care va castiga multe razboaie de-a lungul vietii. Dar, ca orice armata, este mult mai eficienta daca are resursele adecvate si nu trebuie sa lupte razboaie pe mai multe fronturi.

Prin urmare, mentinerea Sistemului Imunitar intr-o forma optima si alimentarea sa corespunzatoare ar trebui sa fie intotdeauna o prioritate.

 

Metode Naturale de a-ti intari Sistemul Imunitar

 
Exista trei strategii de promovare a sanatatii sistemului imunitar. Niciuna dintre ele — individuale sau in totalitate — nu-ti poate garanta ca nu te vei mai simti rau niciodata, dar vor face tot posibilul pentru a-ti mentine sistemul imunitar in forma maxima.



Sistemul imunitar  - Reducere stresului asupra organismului

#1 Redu stresul


Acest lucru se reduce la a evita stresul de orice fel.

Pericolul cu stresul, pe plan molecular, provine dintr-un impuls al radicalilor liberi. Acestia sunt produse secundare ale reactiilor chimice din corpul dvs. care lasa molecule din care lipsesc electroni. Foarte instabile, aceste molecule sunt capabile sa dauneze lipidelor, proteinelor si ADN-ului tau.

La niveluri normale, radicalii liberi indeplinesc un rol util, avertizand sistemul imunitar, dar atunci cand scapa de sub control, creeaza mutatii in celule sau chiar le omoara. Se considera ca acumularea de radicali liberi este un prevestitor al problemelor grave de sanatate.
 
Radicalii liberi se acumuleaza atunci cand consumi alcool, gatesti alimente nesanatoase (in special la calduri mari, cu uleiuri polinesaturate instabile), exercitii fizice in exces, te expui la poluare sau radiatii (inclusiv din lumina soarelui) sau suferi orice nivel de stres mental.

Desigur, multe dintre aceste lucruri sunt greu sau imposibil de evitat, asa ca nu credeti ca trebuie sa traiesti intr-o carantina continua. Pur si simplu limiteaza expunerea, in doze mari, la aceste cauze. In timp ce incercam sa scapam stresul pe termen scurt, putem exersa metode care ajuta sa il controlam pe termen lung.

Oricat de simplu pare, petrecerea unui timp mediu spre lung in natura (padurea este ideala) s-a dovedit ca are efecte extrem de puternice asupra stresului si poate chiar reduce riscul dumneavoastra de boli specifice. Dar si meditatia este o unealta foarte eficace impotriva stresului.

Dar poate cel mai fortifiant lucru pentru orice sistem imunitar, nu poate fi decat un somn de calitate. Un studiu a concluzionat ca somnul atenueaza stresul oxidativ (rezultat al acumularii de radicali liberi) care poate provoca probleme in creier, inima, ficat si multe altele. Si doar pentru ca esti tanar si sanatos deja nu inseamna ca iti poti permite sa pierzi noptile.
 
Un studiu din 2018 a descoperit ca studentii activi fizic — varsta medie de 21 de ani — care au urmat un curs de supravietuire pe timp de cateva zile, cu o mare deprivare de somn, au suferit cresteri substantiale ale nivelului de stres oxidativ. Din fericire, studiul a aratat, de asemenea, ca recuperarea somnului a ajutat, ulterior, ca subiectii sa-si revina la normal.




Pastreaza curatenia, dezinfecteaza, impotriva virusi bacterii

#2 Pastreaza curatenia


Evita persoanele bolnave si atingerea unor lucruri ce ar putea fi contaminate, practicati o igiena buna pentru a reduce sansele de infectare cu bacterii sau virusi.

Aici intervine spalarea eficienta a mainilor. Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din Statele Unite ale Americii afirma ca este inca una dintre cele mai importante modalitati de a evita contaminarea. Si cat de simpla ar fi spalarea mainilor, probabil ca nu o faci asa cum trebuie. Iata pasii corecti, conform CDC.

•     Udati-va mainile cu apa curgatoare, curata. Nu conteaza daca este calda sau rece.

•     Aplicati sapun. Contrar credintei populare, sapunurile antibacteriene nu sunt mai bune decat cele conventionale, asa ca orice sapun va face o treaba buna.

•     Opriti robinetul (pentru a economisi apa).

•     Frecati-va mainile impreuna pentru a rula sapunul pe ele. Nu neglijati spatele mainilor sau spatiul dintre degete si asigurati-va ca sapunul intra si sub unghii. Repeta pentru cel putin 20 de secunde.

•     Porniti robinetul si clatiti-va mainile. Da, va trebui sa atingeti din nou manerul robinetului pentru a o face, dar CDC spune ca nu exista prea putine motive pentru a va face griji cu privire la contaminare.

•     Uscati-va mainile cu un prosop curat (hartie sau textil).
     
Dezinfectantii de mana sunt o alta optiune, dar CDC spune ca sunt ideali doar daca nu puteti ajunge la o chiuveta. Nu exista prea multe cercetari care sa compare spalarea clasica a mainilor cu igienizarea printr-un dezinfectant, dar un studiu din 2019 a constatat ca o simpla spalare a eliminat virusul gripal de pe maini mai bine decat un gel pe baza de alcool.
 
Desi sunt exemple extreme si, in mare parte, relevante in tratarea pandemiei, distantarea sociala si carantina sunt alte metode eficiente de a ramane fara virusi. Mastile chirurgicale s-au dovedit a fi utile ca bariera, diminuand raspandirea germenilor catre alte persoane atunci cand purtatorul este bolnav, dar nu vor face multe pentru a va impiedica sa respirati particule sau sa le contactati prin atingere.

 


Alimentatie sanatoasa pt sistem imunitar puternic

#3 Stimuleaza sanatatea imunitara


Alimentatia poate face diferenta!

Pentru o sanatate imunitara optima, fructele, legumele, cerealele si ciupercile ar trebui sa nu-ti lipseasca din dieta si, cu cat mai colorata este masa din farfurie, cu atat mai bine. Fructele si legumele colorate sunt bogate in fitonutrienti — compusi naturali ai plantelor, care sunt bogate in antioxidanti (precum Vitaminele A, C si E) sau au proprietati similare cu antioxidantii, care lupta cu radicalii liberi.

 

Vitamina C

In special, acordati atentie fructelor citrice, care sunt incarcate cu vitamina C. Unul dintre antioxidantii cei mai bine cercetati si cei mai puternici, Vitamina C ajuta la mentinerea integritatii celulare — adica ajuta membranele celulare in lupta cu corpurile straine.

Vitamina C este, de asemenea, o componenta importanta a vaselor de sange, ligamentelor si oaselor, ajuta organismul sa sintetizeze carnitina (un aminoacid producator de energie) si sprijina producerea de neurotransmitatori (mesagerii chimici ai organismului).

 

Ciuperci

Un tip de mancare pe care aproape sigur nu-l consumati suficient sunt ciupercile, o resursa subestimata de sustinere a imunitatii. Ciupercile ofera, de asemenea, polizaharide, compusi care servesc ca prebiotic, actionand ca hrana pentru bacteriile bune din intestinul tau, care neutralizeaza tipurile rele care te pot imbolnavi. Un polizaharid in special, beta-glucanul, ajuta sistemul imunitar printr-un alt mecanism.

Corpul tau nu recunoaste beta-glucanul ca aliment atunci cand il consumi. Este sigur sa-l ingerezi dar sistemul tau va presupune ca este periculos. Acest lucru promoveaza un raspuns al sistemului imunitar in incercarea de a proteja organismul de beta-glucan, la fel ca si pentru un invadator strain. Drept urmare, apararea imunitara va fi in alerta, gata sa neutralizeze alte amenintari, inainte de a-si produce efectele.
 
Chaga este un tip de ciuperca, de obicei regasita sub forma de ceai sau supliment, care ar trebui sa fie pe lista ta de cumparaturi. S-a dovedit a fi deosebit de eficienta pentru mentinerea integritatii celulare.

 

Cannabidiol (CBD)

Suplimentarea alimentatiei cu extract natural de Canabis, printr-un ulei CBD de calitate, poate fi alt mod de a stimula si intari sistemul imunitar. CBD a fost testat si dovedit a fi eficient in gestionarea mai multor afectiuni, precum inflamatia (care netratata poate duce la multe afectiuni mai grave), anxietatea, stresul, diabet, etc.

Una dintre cele mai bune caracteristici ale CBD este ca detine proprietati antiinflamatorii, pe langa cele antibacteriene sau antifungicide. Proprietatile CBD au un impact masiv asupra sistemelor corporale, cum ar fi sistemul nervos central si sistemul imunitar. Aici ai ajuns unde trebuie, deoarece pe site-ul nostru poti sa-ti alegi un ulei de canabis unic in lume: ORIGIN de la CBD-VITAL.

 

Ghimbir & Turmeric

Cercetarile arata ca doua condimente utilizate frecvent, ghimbirul si turmericul, pot fi benefice atunci cand sunt consumate sau suplimentate. Un studiu publicat initial in Jurnalul International de Medicina Preventiva a aratat ca ghimbirul ajuta organismul sa elimine stresul oxidativ, in timp ce alt studiu a indicat ca, datorita continutului sau de curcumina, capacitatea turmericului de a promova functia sistemului imunitar este „fara indoiala” foarte eficienta.
alimentatie sanatoasa protectie sistem imunitar

Stiai ca si modul in care iti gatesti mancarea poate avea un impact major asupra sanatatii?


Utilizarea corecta a uleiurilor vegetale

Uleiurile vegetale cu grasimi polinesaturate nu sunt stabile la temperaturi ridicate si se vor oxida atunci cand se folosesc la prajit, creand radicali liberi. Sursele de grasimi saturate, cum ar fi uleiul de nuca de cocos, uleiul MCT si untul, raman stabile la caldura mare si sunt alegeri mai bune. Mai mult, uleiul de nuca de cocos si uleiul MCT poseda proprietati antimicrobiene si antifungice care pot ajuta si la sustinerea rezistentei imunitare.
 

Probiotice

Sa nu uitam ca exista si bacterii bune, care traiesc in intestinul fiecaruia, cu are un cuvant important in ceea ce priveste modul de functionare al sistemului digestiv dar si al sistemului imunitar. De fapt, aproximativ 70% din celulele care suporta imunitatea organismului se afla in intestin. Numite probiotice, le puteti spori numarul si calitatea consumand mai multe alimente fermentate, cum ar fi iaurtul sau luand suplimente probiotice.

Probioticele ajuta la mentinerea sanatatii imunitare prin eliminarea bacteriilor patogene si imbunatatirea calitatii mucusului corpului, de fapt, creand o capcana mai buna pentru ca invadatorii sa fie prinsi si apoi eliminati. Un probiotic puternic din punct de vedere tehnic nu este deloc probiotic, ci functioneaza ca unul.
 
Saccharomyces Boulardii este o drojdie gasita in fructele lychee si mangosteen, dar este disponibila si sub forma de supliment. Ajuta organismul sa produca anticorpi (celulele care te impiedica sa te imbolnavesti din nou de invadatori) si sprijina comunicarea dintre celulele din sistemul imunitar, permitand un raspuns imun mai eficient.

 

Regim constant de activitate fizica

Alt stimulent eficient al sistemului imunitar este un regim de miscare fizica regulata — pe langa tot binele pe care il ofera muschilor, inimii, oaselor si tesuturile conjunctive pentru longevitatea generala — joaca mai multe roluri in a va pastra sanatatea optima.
 
Desi nu este dovedit in mod concludent, oamenii de stiinta teoretizeaza ca activitatea fizica poate ajuta la eliminarea bacteriilor din plamani si cai respiratorii, determina circulatia mai rapida a globulelor albe si sa incetineasca eliberarea hormonilor de stres.  Cresterea sumara, dar semnificativa, a temperaturii corpului pe care o obtinem prin exercitii fizice poate ajuta, de asemenea, la prevenirea inmultirii bacteriilor — efect similar cu febra.
 


Daca esti intr-o forma optima de sanatate, continua sa practici exercitiile fizice la un interval regulat de timp, sa dormi suficient, pastrand o alimentatie echilibrata, cat mai naturala!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!